Připojte se k nám v sobotu 18. března 2023 na poutavý workshop o péči a údržbě sadu v Sadu, jedinečném místě setkávání v srdci starého sadu nedaleko Konice.

Workshop vedený zkušenou odbornicí na ovocné sady Terezou Opravilovou vám poskytne znalosti a dovednosti potřebné k péči o vlastní ovocné stromy nebo k založení vlastního sadu. Naučíte se nejlepší postupy pro udržení zdravých a produktivních stromů - od řezu a ochrany proti škůdcům až po zavlažování a hnojení.

Během semináře budete mít příležitost seznámit se zblízka s ovocnými stromy v našem sadu, pozorovat jejich růstové vzory, naučit se rozpoznávat běžné škůdce a choroby a vyzkoušet si techniky řezu na skutečných stromech.

Program

Procházka sadem s průvodcem: Procházka po našem sadu z první ruky a seznámení s péčí o sad a jeho údržbou prostřednictvím otázek a odpovědí. Jak oživit zanedbaný sad? Kdy se vyplatí kácet stromy a kdy ne? Jak se vypořádat s mechem, lišejníky a nadměrnou vlhkostí? Jak se vypořádat s invazními druhy?

Historie a současný stav ovocných sadů: Objevte bohatou historii ovocnářství a seznamte se se současnými trendy a inovacemi v oboru.

Výsadba ovocných keřů: V praktickém semináři se dozvíte, jak vybrat vhodné ovocné keře pro vaše potřeby, jak vybrat vhodné místo a kdy a jak je vysadit.

Volně žijící živočichové v sadu: Poznejte rozmanitost volně žijících živočichů v našem sadu a naučte se, jak je spravovat a chránit.

Řez stromů: Zúčastněte se praktického workshopu a naučte se, jak správně prořezávat ovocné stromy, abyste podpořili jejich zdravý růst a maximalizovali výnosy.

Občerstvení: Vychutnejte si lehké občerstvení.

Kromě praktických zkušeností získáte také odborné vedení a rady lektorky, která vám bude k dispozici pro zodpovězení vašich otázek a poskytnutí individuálních doporučení na základě vašich konkrétních potřeb a cílů. V Sadu se používáme udržitelné a ekologické postupy ve všech aspektech péče o sad a jeho údržby; ukážeme vám, jak tyto zásady aplikovat ve vlastním sadu a zajistit tak zdraví stromů a kvalitu ovoce.

Ať už jste tedy zkušený sadař, nebo začátečník, který se chce naučit základy, tento seminář je ideální příležitostí k prohloubení vašich znalostí a dovedností v oblasti péče o sad a jeho údržby. Připojte se k nám v Sadu a objevte radosti a výhody pěstování vlastních ovocných stromů.

Workshop Sad s Terezou: Obnova, péče a údržba

Sobota 18. března 2023, 13-17
Maximální počet účastníků: 20
900 CZK/osobu

1
Sad Sad Živá expozice sadařské historie. Původní výsadba 55 stromů v kosočtverečném rastru. Dominantní třešně ve stáří 70+ let, jabloně, ořechy, myrobalány...
Kde Na okraji města Konice, okres Prostějov, Drahanská vrchovina, 450 m n. m.
Mapa, GPS 49.5849633N, 16.8860372E
Parkování #1 u polní cesty, nejbližší a nejvhodnější, 49.5845492N, 16.8841217E
#2 za tratí, 49.5851508N, 16.8894325E
#3 u statku, asfaltová plocha, 49.5876947N, 16.8826197E
Voda Pramen v sadu je nyní způsobilý napájet pouze zvěř. Pracujeme na tom.
Rozloha 4 000 m2
Kdy Sad je celoročně volně přístupný vyjma dnů plánovaných akcí.
Táboření Přespávání pouze s výslovným souhlasem vlastníka. V případě zájmu nás kontaktujte.